Ulla Wiklund – kompositör och utvecklare av estetiska lärprocesser

Ulla Wiklund är en av våra fem experter i Pops Advisory Board. Men vem är hon och hur bidrar hon till att utveckla Pops Academy som kreativ verksamhet med akademisk kvalitet? Det ska vi ta reda på!

Porträttbild på Ulla Wiklund.

Rik på erfarenhet

Under hela sitt liv har Ulla varit aktiv kompositör och sedan 80-talet även författare och föreläsare. Hon har erfarenhet inom allt från att vara rytmiklärare till utvecklingskonsulent på Rikskonserter.

– Min livserfarenhet bottnar i en bakgrund som barnartist i nio år, därefter rytmiklärare och lärare på Kungliga Musikhögskolan under många år, berättar Ulla.

Senare har jag även varit undervisningsråd på Skolverket och Myndigheten för skolutveckling. Där hade jag ansvar för uppdrag gällande estetiska lärprocesser inom utbildning samt språk-, läs-, och skrivutveckling. Slutligen har jag jobbat som utvecklingskonsulent på Rikskonserter med ansvar för utveckling av svenskt musikliv.

Vad bidrar du med i Pops Advisory Board? 

– Jag bidrar med att utveckla undervisningen på Pops Academy med mitt koncept “Föra tanken vidare”. Det bygger på utbildningsledares, lärares och elevers reflektion, lärarnas utveckling av undervisningen och elevernas delaktighet, förklarar Ulla.

Vilka kompetenser behöver våra elever framåt?

– En bred bildningslust där lärande i alla ämnen, reflektioner och upplevelser, kan knytas ihop till en helhet. Alla barn och elever behöver upptäcka sin egen kraft och få förutsättningar för att skapa ett kreativt liv.

Vad är viktigt ur ditt perspektiv att vi lär våra elever?

De behöver få möjligheter att lita på sin egen förmåga till att förändra världen. Genom sina livserfarenheter, sitt lärande samt sina egna analyser och lust till utveckling är de nödvändiga för ett framtida samhälle.