Pops Academy Umeå tar hem två av tre vinster i Enlightening Imagination!

Den rikstäckande finalen av tävlingen Enlightening Imagination är avgjord. Av fler än 600 tävlanden tog fyra elever på Pops Academy Umeå hem två av tre möjliga vinster. Grattis till våra grymma elever Naima, Svea, Alva och Tillie i årskurs 8!

Enlightening Imagination är en vetenskapstävling där skolelever ska lösa problem och omsätta sina idéer i handling på ett kreativt sätt, med hjälp av 4DFrame. Varje lag består av två elever och tillsammans ska de lösa ett uppdrag där de blir bedömda utifrån tekniska lösningar, kreativitet, konstnärlighet och samarbetsförmåga. Eleverna arbetar med uppdraget i 1,5 timme och lösningen presenteras sedan med en kort berättelse, en skiss och en 4DFrame-modell.

Pedagogiskt verktyg för kreativa innovatörer

4DFrame är ett pedagogiskt verktyg som är utvecklat i Sydkorea av arkitekten och innovatören Ho Gul Park. Konceptet är enkelt men potentialen är stor. Materialet ger möjlighet att utforska flera olika områden som exempelvis biologi, kemi, teknik, bild och matematik. Olikfärgade rör av varierande längd kan kopplas samman med hjälp av olika typer av kopplingar och det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan skapa.

Tema Eco Fun Park

Årets uppdrag var att bygga en miljövänlig åkattraktion på ett nöjesfält och i år fick den nationella juryn förstärkning av en medarbetare från Gröna Lund. I finalen presenterade de två vinnande lagen från Pops Academy sina kreationer. Eleverna Naima och Svea har skapat The Fire Bolt – en solcellsdriven åkattraktion inspirerad av Harry Potters kvast och Seouls dancing towers. Alva och Tillie presenterade The Goofy Tower – ett innovativt, busigt torn som drivs av vindkraft och där målet är att det ska kännas som att man flyger. "Det roligaste med tävlingen var att komma på vad man skulle bygga, jag gillar det kreativa" berättar Naima. 

Detta är tredje året som elever på Pops Academy Umeå tar hem segern i tävlingen. "Att vinna var en chock och jag blev jättelycklig" berättar Alva och fortsätter "det gick så snabbt och jag trodde inte alls att vi skulle vinna så jag har inte hunnit bli nervös inför tävlingen i oktober". I vanliga fall får de vinnande lagen resa till Daejeon i Sydkorea och tävla i den internationella finalen av tävlingen IMSCC – International Math and Science Creativity Competition. I år hålls tävlingen i coronas tecken på distans den 23 oktober, men det är inte mindre spännande för det och vi önskar Naima, Svea, Alva och Tillie ett stort lycka till!